3 weken Kroatie & Bosnie by Nathalie

Delen:
178sfeer

3 weken Kroatie & Bosnie by Nathalie

De zomer van ’17 vloog Nathalie naar SPLIT. Dat is nog geen 2 uur vliegen. We maakten  het volgende rondje:

1. SIBENIK – binnenland – ca uur van Split

In Nationaal park KrK kan je en van de natuur en van de kust genieten. Ik logeerde in een agriturismo waar je een familie suite (2 gescheiden slaapkamers & een badkamer & balkon) of appartement (1 aparte slaapkamer, ruime woonkamer met uitklapbare slaapbank, badkamer, keuken & terras) kan huren. Het ontbijt is heerlijk en inclusief. De keuken is top dus koken doe je hier waarschijnlijk niet. Goed begin van de vakantie. Superaardig personeel, 2 zwembaden, ligbedjes & parasols te over een heel veel leuks te doen en te beleven in de buurt!

– watervallen in de maat XL & Small: Roski Slap op 10-30 minuten rijden
– badplaats Sibenik op 30 minuten rijden: leuk klein badplaatsje met boulevard & strand
– je kan hier ziplinen in de buurt (serieus parcours, vooraf bestellen, beter nog vanuit NL bestellen)
– eiland Murter ligt hier voor de kust, dat kan je met een brug bereiken, mooie natuur en geweldige uitzichten –> het stadje Murter kan je overslaan tenzij je slippers, hoedjes of strandspul nodig hebt of de kornatie eilanden per boot gaat bezoeken (vooraf regelen). als je hier naar het strand wil neem je niet de 1e maar de 2e baai NA het stadje Murter (goddelijk!)

2. BRAC

De ferry van Split naar BRAC, Supetar doet er een uur of 2 over. Vandaar rij je in een klein uur naar BOL: een drukke maar leuke badplaats. Leuk haventje, veel, heel veel restaurantjes en cafeetjes en een lange boulevard die je naar het strand brengt waar je kan kiezen of je volop in de drukte wil (Zlatni Rat) of wat rustiger (helemaal naar links bij Ribarska Kucica, in ’t midden bij ’t dive/surf center voor het water entertainment of neem de fiets of de auto en zoek een rustige baai op). ’s avonds is het kiezen uit heel veel restaurantjes in BOL in diverse prijsklassen. Het eiland is supermooi, de zee is zalig en het uitzicht wederom super.Je kijkt op het eiland Hvar dat je ook eenvoudig kan bezoeken vanaf hier.

We logeerden in ruime, mooie appartementen met 2 slaapkamers, 2 badkamers en een heel groot balkon met uitzicht op zee. Ontbijt is elke dag van 8 – 11, uitgebreid buffet en je kan hier bestellen wat je wil (omeletje, pannenkoekjes, uitsmijter).

te doen
– huur mountainbikes aan t begin van de boulevard & fiets oa naar Murvica en ga daar naar een baai
– maak een rondvlucht, het vliegveld van BRAC ligt hier in de buurt
– er zijn een triljoen excursursies te boeken vanaf ’t haventje van BOl
– ga surfen, zeilen
– huur een motorbootje, die liggen in ’t haventje en aan de boulevard

3. VIS

We logeerden op Brac dus kon ik mooi ‘even’ op en neer naar deze parel: V I S. Wat een feest! Schipper Mirko haalde ons op en na een woeste trip van een uur kwamen we aan op paradijselijk VIS. Prachtig haventje en op 10 minuutjes lopen liggen daar deze exclusieve huizen die vanaf nu bij ons te boeken zijn. Na een uitgebreide rondleiding en fotosessie genoten we van een lunch en een heerlijke boottocht; met de kano bekeken we oa een schuilplaats van een onderzeeer: niet heel lang geleden was dit het eiland van ’t leger en werden hier heel andere dingen gedaan. Nu is het een paar maanden per jaar voor toeristen met smaak een goede keus, daarbuiten wonen enkel de locals hier. Mij leek het een top idee om hier met vrienden of familie 1 of 2 weken te verblijven en daarna ieder weer verder te reizen.

4. TROGIR

Deze stad is UNESCO erfgoed en dat is tegenwoordig een garantie dat ’t afgeladen vol met toeristen is die dat wel eens met eigen ogen willen zien. Het is omringd door Middeleeuwse stadsmuren met prachtige Renaissance gebouwen, een wirwar aan straatjes, pleintjes en een dagelijkse markt. Er zijn veel strandjes die je kan bezoeken (met boottaxi’s) en de boulevard ligt vol bizar grote jachten.

We hadden een appartement middenIN Trogir. Een belevenis maar adviseer je te kiezen voor een verblijf buiten de drukte; dan zoek je de gekte op als je wil. Wij hadden fietsen bij ons appartement en dat vond vooral de zoon erg feest: heuvel af omlaag en dan koffietje op de markt en ontbijtje scoren & weer terugfietsen.

do when in Trogir
– boek een duik of een duikles bij Nautica Blue: helemaal te gek! je gaat duiken op de Blue Lagoon
– neem de Jadrolinja van Trogir naar Drvenik Vela, deze vertrekt vanaf plek waar de boottaxi’s gaan maar staat niet goed aangegeven dus online boeken deze tickets (ferry gaat om 10 & om 14); mooi eilandje voor de kust waar je nog heel relaxed een strandje kan opzoeken
– eet een ijsje bij ‘BELLA’: zelfgemaakt Italiaans ijs: goddelijk

5. Bosnie

Ouderwets de grens ga je over als je ervoor kiest Bosnie mee te pakken. Wij vonden ’t indrukwekkend om Mostar te zien en door een land te reizen dat de laatste oorlog niet te boven is.

We verbleven in een agriturismo dat al 25 jaar in business is. Lekker restaurant erbij, fijn zwembad om af te koelen (het was hier H E E T!!) en mooi terrein eromheen zodat je lekker de ruimte hebt (en kids kunnen voetballen, pijl en boog schieten etcetera). Je kan hier kiezen uit familiekamers of appartementen maar volgens de eigenaar vragen mensen naar appartementen maar kookt niemand (het is hier nog heel goedkoop naar onze maatstaven, zeker in verhouding tot wat je krijgt voorgeschoteld). Ik mail je met alle liefde ’t adres van deze agriturismo als je daar interesse in hebt.

Todo’s when in bosnie
– ga naar Mostar ’s ochtends vroeg of einde van de dag en loop over de Stari Most en de straatjes eromheen: indrukwekkend & mooi. Het is daartussenin VEEL te warm en je kan over de hoofden lopen.
– ga op Canoe Safari op de rivier de Trebizat: serieus kanotochtje (ardennen zijn er niets bij), circa € 25 pp inclusief homemade lunch
– een bezoek aan de Kravica watervallen zou ik je afraden: bizarre hoeveelheid toeristen, tourist trap zoveel

tip: let op dat je hier niet binnendoor rijdt richting de kust (maar pak de motorway naar Dubrovnik): rough ride door ’t binnenland, hobbeldebobbel en prachtige verge- en uitzichten

6. Korcula

De ferry is er in een mum van tijd: binnen een half uur ben je over. En dan rij je zo naar een P want Korcula stad is autovrij en daar logeerden wij. Wat een prachtige stad! Veel gezelligheid, restaurantjes, winkeltjes & strand rondom.

We hadden een appartement in de oude stad met 2 slaapkamers en een balkon op het dak met als je goed keek uitzicht op zee. Helemaal prima maar niet echt lekker smeuiig. Ik heb een vondst gedaan in een dorp vlakbij op lumbarda; prachtige club aan ’t haventje, op paar 100 meter van ’t strand.

TIPS
– neem waterschoentjes mee: die heb je nodig ivm de kiezelstranden en de stenen die in zee liggen
– boek accommodaties met airco, ik was er bij 40 graden plus en het is niet uit te houden zonder!

groeten van Nathalie

Onze meest recente blogs

20 maart 2024

Sporten op vakantie? Dat kan top hier!

Ben je een actieve vakantieganger en wil je vooral weten wat er voor sportiefs te D O E N is...
14 februari 2024

Verras je geliefde

30 november 2023

We hielpen een week op Lesvos

De week van 29/10 tot 5/11/23 hielpen we stichting Because we Carry op Lesvos. Wat een dankbaarheid mochten we daar...